ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ;

Η αεροβική γυμναστική κάνει καλό…στο μυαλό!

από / Τρίτη, 23 Απριλίου 2013 / Δημοσιευμένο σεΝέα του Γυμναστηρίου

Το ότι η αεροβική άσκηση κάνει καλό στην καρδιά, τους πνεύμονες και τους μυς το γνωρίζαμε ήδη. Τώρα, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κάνει καλό και στο μυαλό, ιδιαίτερα εκείνων που αρέσκονται στην κατανάλωση αλκοόλ!

Σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα του Πανεπιστημίου του Colorado Boulder, το συγκεκριμένο είδος άσκησης φαίνεται να εμποδίζει – ίσως ακόμα και να αναστρέφει – μέρος της ζημιάς που προκαλεί στον εγκέφαλο η μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Ο ερευνητές, αφού συγκέντρωσαν στοιχεία μέσω γραπτής εξέτασης, προφορικών ερωτηματολογίων, καθώς και μαγνητικής τομογραφίας διάχυσης του εγκεφάλου από 60 συμμετέχοντες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική αερόβια άσκηση (π.χ. περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο) σχετιζόταν με περιορισμό της ζημιάς που προκαλούσε στη λευκή ουσία του εγκεφάλου η μεγάλη πρόσληψη αλκοόλ.

«Η λευκή ουσία αποτελείται κυρίως από άξονες των νευρικών κυττάρων, που λειτουργούν ως γραμμές μεταφοράς, ώστε να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου» εξηγεί η βασική συγγραφέας της μελέτης Hollis Karoly και συμπληρώνει ότι «στους συμμετέχοντες που έπιναν και γυμνάζονταν πολύ δεν βρέθηκε ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και τη λευκή ουσία.

Αντίθετα, σε εκείνους που έπιναν πολύ και δεν ασκούνταν, η μελέτη έδειξε ότι σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου τους η ακεραιότητα της λευκής ουσίας είχε επηρεαστεί αρνητικά. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι τα μηνύματα μεταξύ περιοχών του εγκεφάλου δεν διαβιβάζονται εξίσου αποτελεσματικά».

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα παραπιείτε, σκεφτείτε να περάσετε μια βολτα απο το γυμναστηριο..

Αφήστε μια απάντηση

Πρέπει να είστεσυνδεδεμένος για να αποστείλετε σχόλιο.

ΕΠΑΝΩ